Syksyn treenivinkit

Tänä syksynä harjoittelemme kestävää arkielämää erilaisten teemaviikkojen innoittamana. Mikä seuraavista teemoista sopisi sinun syksyysi? Vai oletko ladannut kesällä akkusi ja olet nyt valmis kaikkiin haasteisiin? Katso syksyn treenikalenteri ja merkkaa päivät kalenteriisi:

13.9.–19.9. Hävikkiviikko

Vaikka ruokahävikkiä syntyykin ruokaketjun kaikissa vaiheissa, kaikista eniten ruokaa heitetään pois kodeissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden hävikkiä syntyy keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta.
Tee hävikkiviikolla yksi tai useampi näistä treeneistä, ja katso mitkä jäävät osaksi koko loppusyksyäsi:

 • Perehdy ruokahävikin vaikutuksiin Hävikkiviikon kotisivuilla.
 • Laske ruokahävikkisi Pauligin hävikkilaskurilla.
 • Ole suunnitelmallinen kaupassa: ennen kauppareissua katso mitä sinulla on kaapeissa, vältä heräteostoksia ja suunnittele ennakkoon mitä ruokia aiot kokata.
 • Opettele luottamaan aisteihisi: katso, haista ja maista parasta ennen -merkinnän ohittaneita tuotteita, monesti ne ovat vielä käyttökelpoisia. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan tarkoittaa päivää, johon mennessä ruoka on tarkoitettu käytettäväksi.
 • Ota lautaselle vain se määrä ruokaa, jonka jaksat syödä.
 • Onko työ- tai opiskelupaikkasi ruokalassa linjastoruokailu? Pyydä palautteella palveluntarjoajaa seuraamaan lounashävikin määrää!
 • Osta lounaaksi ravintolan hävikkiruokaa tai kaupasta punaisella lapulla merkittyjä tuotteita.
 • Vietä hävikkiviikkoa myös somessa: kerro hävikin ilmastovaikutuksista tai vinkkaa hävikinvähennyskeinoista. Seuraa myös @ilmastoinfo Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.
 • Kertaa Ilmastotreenin hävikkiosio.

16.9.–22.9. Liikkujan viikko

Liikkujan viikko kannustaa meitä pohtimaan arkisia liikkumisvalintojamme ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja ilmastoon. Viikkoa vietetään ympäri Eurooppaa ja viikko huipentuu autottomaan päivään 22.9. Osallistu ainakin autottomaan päivään, tai vietä koko viikko liikkuen lihasvoimalla!

1.10.–31.10. Lihaton lokakuu

Haluatko haastaa itsesi kokeilemaan uusia kasvisruokareseptejä? Oletko jo pitkään suunnittelut kasvisruokavalioon siirtymistä, mutta kaipaat viimeistä sysäystä? Tahdotko vakiinnuttaa viikkoosi kasvisruokapäivän? Lihaton lokakuu on vuodesta 2013 tarjonnut rohkaisua kokeilla kasvisruokavaliota kuukauden ajan.

Ota osaa lihattomaan lokakuuhun sinulle sopivalla tavalla, Ilmastotreeni tarjoaa kolme eri tason treenaajalle sopivaa vaihtoehtoa:

11.10. Taloyhtiön energiaeksperttikurssi

Koulutuskokonaisuus pidetään kolmen illan luentosarjana 11.10.-8.11. kello 17.30-19.00. Koulutus järjestetään webinaarina etäyhteyksiä hyödyntäen. Etälinkki lähetetään kaikille ilmoittautuneille lähempänä ajankohtaa.

Kurssi on osallistujille maksuton.

Koulutuksen alustava ohjelma

11.10. Taloyhtiö ja energiankulutus

23.10. Taloyhtiön energiajärjestelmät ja vinkkejä energiasäästöön

8.11. Suunnitelmallinen kiinteistönpito ja askelmerkit kohti energiaremonttia

Energiaeksperttikurssi auttaa hahmottamaan

 • mistä energialasku muodostuu,
 • miten erilaiset energiankulutukseen vaikuttavat tekniset järjestelmät toimivat ja
 • kuinka erilaisilla toimenpiteillä on mahdollista vähentää taloyhtiön energiankulutusta.

Energiaekspertin työstä hyötyy koko taloyhtiö, kun

11.10.–17.10. Energiansäästöviikko

Energiansäästö on nyt kuumaakin kuumempi aihe! Asuminen muodostaa yksilön ilmastojalanjäljestä noin neljäsosan ja suurin syy siihen on lämmityksen ja lämpimän veden vaatima energiankäyttö. Energiansäästöviikolla pureudutaan muun muassa niihin pieniin arkisiin tekoihin, joilla on helppo säästää energiaa.