Tämä harjoitus koskee vaatteita. Vuonna 2023 suomalainen käytti vaatteisiin keskimäärin 720 euroa, kenkiin 175 euroa ja kodintekstiileihin 94 euroa. Heitämme pois noin 13 kiloa tekstiilejä asukasta kohti joka vuosi. Suurin osa tästä päätyy jätteeksi.
Lähteet: Suomen tekstiili ja muoti & Yle
Yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen tarvitaan arvioiden mukaan 2 700 litraa makeaa vettä, mikä riittää yhden henkilön juomatarpeisiin 2,5 vuoden ajan. Tekstiilituotannon arvioidaan vastaavan noin 20 prosenttia maailman puhtaan veden saastumisesta värjäys- ja viimeistelyprosessien vuoksi. Yksi polyesterivaatteiden pyykkikuorma voi päästää 700 000 mikromuovikuitua, jotka voivat päätyä ravintoketjuun. Tämän globaalin ongelman lisäksi vaatetuotannon aiheuttama saastuminen vaikuttaa tuhoisasti paikallisten ihmisten, eläinten ja ekosysteemien terveyteen tehtaiden sijaintipaikoilla.
Lähde: Euroopan parlamentti
Seuraavaksi opimme keinoja valita kestäviä vaatteita. Toimittaja ja ilmastoaktivisti Riikka Suominen kertoo ajattelevansa seuraavia asioita vaatteita ostaessaan:
• Tuleeko vaatteelle käyttöä kuukauden päästä? Kestääkö se ensimmäisen pesun? Uskomattoman moni vaate rispaantuu tai saumat vääntyvät jo ensimmäisen pesun jälkeen! Siksi yritän varmistaa, että materiaali on laadukasta ja neulepaita on tehty villasta, ei synteettisistä kuiduista, jotka saavat hikoilemaan. En myöskään osta kemiallisesti pestäviä vaatteita. Tiedän, etten tulisi pesettäneeksi niitä, ja ne vain jäisivät kaappiin.
• Tuleeko vaatteelle käyttöä vuoden päästä? Voinko käyttää sitä erilaisissa tapahtumissa? Sopiiko se muiden vaatteideni kanssa? Onko minulla siihen sopivia kenkiä? Jos vaatteella on ihana kevätmuodin väri, mutta minulla ei ole mitään muuta siihen yhdistettävää, ei kauniista vaatteesta ole paljon hyötyä, ja jokainen käyttökerta tulee erittäin kalliiksi.
• Tuleeko vaatteelle käyttöä kymmenen vuoden päästä? Kestääkö vaate vuosia? Ikääntyykö se kauniisti? Farkut, pellava, nahka ja villa ikääntyvät niin, että vaatetta voi korjata ja käyttää vuosia. Synteettiset kuidut ja joustavat vaatteet ikääntyvät huonosti. Ne venyvät, rispaantuvat ja nukkaantuvat. Haluan olla varma, että pidän vaatteesta pitkään. Minulle pitkä aika tarkoittaa vähintään viittä vuotta.
1. Tarkista vaatteen pinta ja erityisesti neulevaatteen tapauksessa kainalot: nukkaa ei ole, eihän?
2. Venytä trikookangasta. Jos se ei palaudu joustavasti, se ei kohta palaudu lainkaan. Katso trikoota valoa vasten: pilkut saattavat olla merkkejä nukkaantumisesta.
3. Tarkista, ettei vaatteessa ole repeytyneitä tai epäsiistejä ompeleita. Jos vaate on huonosti viimeistelty, muutkin työvaiheet ovat todennäköisesti tehty hutiloiden.
4. Liian pitkät ompeleet osoittavat, että ompelija on pitänyt kiirettä. Liiallinen pituus aiheuttaa rasitusta ompeleisiin.
5. Tarkista, miten napit on kiinnitetty. Jos napit on ommeltu ja kiinnitetty käsin, koko vaate on todennäköisesti tehty huolella.
6. Jos villakankaassa ei ole vuoria, siihen on parempi olla hyvä syy.
Lähde: Rinna Saramäki, Hyvän mielen vaatekaappi (Atena)